WALTER EGAN – FASCINATION

Artiest info
Website
facebook

Label: Red Steel Music

44 jaar geleden in 1977 bracht de Amerikaanse rockmuzikant Walter Egan zijn debuutplaat “Fundamental Roll” uit. ‘So what!’ zult u misschien denken, maar dat was indertijd toch wel een heel speciale gebeurtenis want dat eerste album werd medegeproducet door Lindsey Buckingham van ‘Fleedwood Mac’ en ook diens toenmalige partner Stevie Nicks werkte mee aan de opname van die plaat. Ook zijn tweede album “Not Shy” had Lindsey Buckingham als producer en de song “Magnet And Steel” uit die plaat werd in 1978 zijn bekendste en grootste hit.

De nu 73-jarige Walter Egan werd geboren in Queens in de Amerikaanse staat New York maar hij verhuisde enkele keren; eerst naar Washington en dan naar Boston en Los Angeles om uiteindelijk in zijn huidige verblijfplaats in Nashville, Tennessee te belanden. Zijn eerste ernstige opleiding kreeg hij in schilderkunst en beeldhouwen maar na een introductie tot het bespelen van de gitaar besloot hij om zich op het maken van muziek toe te leggen. Eerst bij een surfrockgroep ‘The Malibooz’, daarna bij de in het college gevormde band ‘Sageworth’ en ‘The Brooklyn Cowboys’ en sinds 1971 als gitaar spelende soloartiest en als singer-songwriter.

In die laatste hoedanigheid componeerde hij het nummer “Hearts On Fire” dat door Gram Parsons en Emmylou Harris werd opgenomen op het historische album “Grievous Angel” van 1974. Zijn eigen liedjes bleven echter geruime tijd onder de radar van de muziekwereld ondanks kleine lokale hitjes met de songs “Hot Summer Nights”, “Only The Lucky” en “Fool Moon Fire”. In de daaropvolgende decennia bracht Walter Egan nog een hele serie platen op de markt, zij het met gering succes.

Anno 2021 doet hij echter een nieuwe poging die volgens ons wat meer kans op slagen heeft. Op het album “Fascination” brengt hij dertien nieuwe zelfgeschreven songs. Als inspiratiebron voor deze nummers ging hij uit van de ervaringen die werden opgetekend door de super-groupie en actrice Pamela Des Barres in haar boeken. Haar echte naam was Pamela Ann Miller en ook zij wordt dit jaar 73, net als Walter Egan die haar in de voorbije jaren persoonlijk heeft leren kennen.

Als mooie jongedame zou ze in de jaren ’60 en ’70 romantische avonturen beleefd hebben met o.a. Mick Jagger, Keith Moon, Jimmy Page, Jim Morrison en countryzangers Waylon Jennings en Gram Parsons, maar ook acteur-regisseur Woody Allen zou meer dan gewone belangstelling in deze dame gehad hebben.

Walter Egan eert Pamela Des Barres in de swingende rocksong “Miss Pamela” die als eerste single uit het album werd getrokken en die u op de bijgaande video kunt beluisteren. Een andere track van deze plaat die we u op audiovideo kunnen aanbieden is de folky ballad “The Fruit Of Fascination”. Begonnen wordt er echter met een zachtjes rockende ballad “I’m With The Girl”, een woordspelende verwijzing naar Pamela’s eerste boek uit 1987: “I’m With The Band: Confessions Of A Groupie” en de song die werd uitgebracht als tweede single uit deze plaat.

De Americana-songs, ballads en rockende nummers volgen elkaar op in sneltempo op het album “Fascination” met sublieme rocktracks zoals “A Fool In Love”, “Yesterday Forever & Today”, “Lovers” en “Pride“, catchy popnummers als “Woo To Woe” en “Fading Love” en mooie ballads als “Waking Up To You” en slotsong “Hell I Know It’s Over”. Daar netjes tussenin geplaatst brengt Walter Egan ook nog de enige coverversie op deze plaat met de van Elvis Presley gekende rock’n’roll-song “Treat Me Nice” uit 1957, de B-kant van diens toenmalige single “Jailhouse Rock”.

(Valsam)